Το τσούγκρισμα αυγών, είναι ένα έθιμο αγάπης και συμφιλίωσης, που γλυκαίνει τις ανθρώπινες σχέσεις τις άγιες ημέρες του Πάσχα

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ κανονικών Πασχαλινών ΑΥΓΩΝ και e-ΑΥΓΩΝ
Κάθε ΧΡΗΣΤΗΣ μπορεί να δει στα Αποτελέσματα-statistics, ποιοί τσούγκρισαν μαζί του και για τον καθέναν απο αυτούς, πότε με ποιό αυγό, αν νίκησε ή έχασε και νίκες ήττες συνολικά.
Ένα ιδιάιτερο χαρακτηριστικό της online αυγομαχίας είναι ότι κάθε χρήστης-αυγομάχος με την εγγραφή του στην αρχή έχει 5 κανονικά Πασχαλινά αυγά και 2 e-αυγά.

Τα e-αυγά, έχουν την ιδιότητα, όταν απουσιάζει ο ΧΡΗΣΤΗΣ από την αυγομαχία, να τσουγκρίζουν μόνα τους για λογαριασμό του, όποτε τον καλέσει κάποιος άλλος ΧΡΗΣΤΗΣ για τσούγκρισμα.
Όποτε κάνει login και τσουγκρίζει, τότε χρησιμοποιούνται τα κανονικά αυγά του.
Oταν σπάσουν όλα τα κανονικά αυγά του τότε δεν μπορεί να ξανατσουγκρίσει, θα μπορεί όμως να κάνει login και να παρακολουθεί την αυγομαχία, τα στατιστικά κλπ.

Αν έχει e-αυγά τότε αυτά θα συνεχίζουν να τσουγκρίζουν μόνα τους ΜΟΝΟ ΟΜΩΣ ΟΤΑΝ τον ΚΑΛΕΣΕΙ κάποιος άλλος ΧΡΗΣΤΗΣ για τσούγκρισμα, όταν ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ο ίδιος ONLINE.

Οταν υπάρχουν πάρα πολλά άτομα online τότε, έχετε τη δυνατότητα να ψάξετε-καλέσετε κάποιο άτομο με το e-mail του. Αν έχουν τελειώσει τα e-αυγά του, δεν μπορείτε να τσουγκρίσετε μαζί του.

ΝΙΚΗΤΗΣ -WINNER

ΝΙΚΗΤΗΣ θα είναι το άτομο με τις περισσότερες νίκες


Σε περίπτωση ισοβαθμίας το άτομο με τις λιγότερες ήττες


ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

SOS ! Παρακαλούμε κατά το τσούγκρισμα, να συμβουλεύεστε τα μηνύματα στο Live-TEXT πλαίσιο τα οποία σας λένε-συμβουεύουν (live!) τι να κάνετε κάθε στιγμή.
ΠΡΟΣΟΧΗ! σε κάθε ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ για τσούγκρισμα αν δεν πατηθει το ΟΚ σε 3-5 sec, γίνεται αυτόματα RESET.


Αρχίστε το τσούγκρισμα κάνοντας κλικ σε ένα όνομα και περιμένετε .. να αρχίσει αυτός/αυτή πρώτα. Αν δεν απαντήσει σε 3-5 sec ακυρώνεται η πρόσκλησή σας.

Οταν ένα άτομο ΔΕΝ βρίσκεται στην αρχική σελίδα, φαίνεται από τους υπόλοιπους ως απασχολημένος (μια λεπτή γραμμή πάνω στο όνομά του πχ δείτε Μαρία Κουρτίδη).ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΑΥΓΟΜΑΧΙΑΣ

Το έθιμο των αυγομαχιών αναβιώνει σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας και ειδικά της Βόρειας Ελλάδας, όπου εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες.
Οι αυγομαχίες σε κάποιες περιοχές συνδυάζονται με τον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου και πλαισιώνονται με γεύμα που γίνεται αμέσως μετά την λειτουργία την δεύτερη ημέρα του Πάσχα, στην πλατεία του χωριού.
Τα αυγά αρχίζουν να μαζεύονται κάποιους μήνες πρίν την αυγομαχία. Μερικοί ταΐζουν τις κότες τους μαζί με τις κλασσικές τροφές και μαρμαρόσκονη για να έχουν τα αυγά «γερό τσόφλι». Οι καλοί οι αυγομάχοι μαζεύουν εκατοντάδες αυγά για να τσουγκρίσουν (μπορεί και με 200 αυγά) με άλλους αυγομάχους στο καφενείο, πριν την επίσημη έναρξη της αυγομαχίας . Πολλές φορές δημιουργούνται μικροπροστριβές κατά την διάρκεια των αγώνων αυτών, γιατί υπάρχουν αμφιβολίες για την προέλευση κάποιων αυγών αν είναι κότας, φραγκόκοτας ή γαλοπούλας.
Συνήθως υπάρχει επιτροπή που αποτελείται από εμπειρογνώμονες και έναν κτηνίατρο οι οποίοι ελέγχουν την εγκυρότητα των αυγών. Τα αυγά που διαγωνίζονται είναι από κότες.

Το μυστικό πάντως για να βρεθεί το πιο γερό αυγό είναι η δοκιμή που γίνεται στα δόντια. Δηλαδή τσουγκρίζουμε τα αυγά στο στόμα και από τον ήχο που βγάζει στο δόντι όσο πιο λεπτός και διαπεραστικός, τόσο πιο γερό είναι το αυγό. Βέβαια υπάρχουν δύο κατηγορίες ήχων που βγάζουν γερά αυγά, το ένα είναι ήχος ναι μεν καθαρός και διαπεραστικός αλλά και λίγο χοντρός φέρνει προς της γαλοπούλας το αυγό και ένας άλλος που είναι πολύ λεπτός και διαπεραστικός, εκείνο είναι προς της φραγκόκοτας το αυγό.

Στο έθιμο της αυγομαχίας που αναβιώνει στα Λευκάδια Βέροιας, στη Δράμα, και στο Θρυλόριο Ροδόπης ο καθένας έχει το δικαίωμα να διαγωνιστεί με δέκα αυγά κότας, ενώ υπάρχει επιτροπή για έλεγχο τόσο των αυγών όσο και του τσουγκρίσματος κατά τη διάρκεια της μάχης.
Παλαιότερα οι αυγομαχίες διαρκούσαν τρεις ολόκληρες μέρες. Την πρώτη μέρα γινόταν ο διαγωνισμός αυγομαχίας με το μπροστά μέρος των αυγών, τη δεύτερη με το πίσω και την τρίτη με το πλευρό τους. Ήταν μεγάλη τιμή για τους νικητές, απλώς γιατί έσπαζαν τα αυγά των αντιπάλων, καθώς δεν υπήρχαν κύπελλα εκείνη την εποχή. "Το κύπελλο τότε ήταν ότι ο νικητής κέρδιζε-έπαιρνε το σπασμένο αυγό του αντιπάλου".


Σας ευχόμαστε να σας τύχουν γερά αυγά
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ - HAPPY EASTER - ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
e-βασιλόπιτα e-αυγομαχία, e-τσούγκρισμα ©copyright DIAKTINISMOS 2001